CHRCR

Archive

ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС за учество во проектот: МЛАДИТЕ ЗА ДЕЦАТА – Вклучување на младите во поддршка на почитување на различностите и конструктивно разрешување конфликти кај децата

До средните училишта  во Република Северна Македонија ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС за учество во проектот: МЛАДИТЕ ЗА ДЕЦАТА - Вклучување на младите во поддршка на почитување на различностите и конструктивно разрешување конфликти кај децата Почитувани, Во периодот јули 2021-март 2022, Центарот за човекови права и разрешување конфликти (ЦЧПРК) ќе го спроведува проектот „Младите ...

Училишни практики за демокртаска култура во дигиталната ера

Онлајн платформата http://democraticschools.mk/ претставува продукт произлезен од проектот „Училишни практики за демократска култура во дигиталната ера“, финансиран од  Европската Унија и Советот на Европа и е имплементиран од страна на Центарот за човекови права и разрешување конфликти (ЦЧПРК) со поддршка на Бирото за развој на образованието. Oнлајн платформата претставува ресурс ...

Покана

Почитувани соработници, колеги и пријатели, Ни претставува особена чест и задоволство да Ве поканиме на одбележување на Светскиот ден на бегалците во рамки на проектот на УНХЦР „Бегалец сега-Човек секогаш“, имплементиран од Центарот за човекови права и разрешување конфликти. На настанот, студенти од Факултетот за драмски уметности и Факултетот за ликовни уметности ...

Бегалец сега – човек секогаш

Проектот „Подигнување на свеста и поддршка на бегалците и барателите на азил кај локалните заедници“, кој се реализира во соработка меѓу Центарот за човекови права и разрешување конфликти (ЦЧПРК) и Високиот комесаријат за бегалци при Обединетите нации (УНХЦР) во Скопје, има за цел да ја подигне свеста и да го ...

Товарот на минатото: Наставата во Македонија 1944-1991

Во организација на Центарот за човекови права и разрешување конфликти и со поддршка на Универзитетот Колумбија од Њујорк, група историчари од Институтот за национална историја и од Институтот за духовно и културно наследство на Албанците, под раководство на проф. д-р Ирена Стефоска и проф. д-р Виолета Петроска-Бешка, подготвија: курикулум за ...

Од етнички до граѓански национализам преку основното образование

Центарот за човекови права и разрешување конфликти (CHRCR) денес ги презентираше резултатите од студијата во рамки на проектот Од етнички до граѓански национализам преку основното образование што беше реализиран со финансиска поддршка од Цивика мобилитас. За да ја симнете студијата кликнете тука