CHRCR

Блог

Годишен извештај за 2022 година

Годишен Извештај ЦЧПРК 2022

Годишен извештај за 2021 година

Годишен извештај 2021 CHRCR

ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС за учество во проектот: МЛАДИТЕ ЗА ДЕЦАТА – Вклучување на младите во поддршка на почитување на различностите и конструктивно разрешување конфликти кај децата

До средните училишта  во Република Северна Македонија ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС за учество во проектот: МЛАДИТЕ ЗА ДЕЦАТА – Вклучување на младите во поддршка на почитување на различностите и конструктивно разрешување конфликти кај децата Почитувани, Во периодот јули 2021-март 2022, Центарот за човекови права и разрешување конфликти (ЦЧПРК) ќе го спроведува проектот „Младите за децата“ […]

Годишен извештај за 2020 година

Годишен извештај 2020 ЦЧПРК WEB

Училишни практики за демокртаска култура во дигиталната ера

Онлајн платформата http://democraticschools.mk/ претставува продукт произлезен од проектот „Училишни практики за демократска култура во дигиталната ера“, финансиран од  Европската Унија и Советот на Европа и е имплементиран од страна на Центарот за човекови права и разрешување конфликти (ЦЧПРК) со поддршка на Бирото за развој на образованието. Oнлајн платформата претставува ресурс за професионален развој на наставниците […]

Покана

Почитувани соработници, колеги и пријатели, Ни претставува особена чест и задоволство да Ве поканиме на одбележување на Светскиот ден на бегалците во рамки на проектот на УНХЦР „Бегалец сега-Човек секогаш“, имплементиран од Центарот за човекови права и разрешување конфликти. На настанот, студенти од Факултетот за драмски уметности и Факултетот за ликовни уметности при Универзитетот Св. […]

Бегалец сега – човек секогаш

Проектот „Подигнување на свеста и поддршка на бегалците и барателите на азил кај локалните заедници“, кој се реализира во соработка меѓу Центарот за човекови права и разрешување конфликти (ЦЧПРК) и Високиот комесаријат за бегалци при Обединетите нации (УНХЦР) во Скопје, има за цел да ја подигне свеста и да го сензитивизира локалното население за бегалците, […]

Товарот на минатото: Наставата во Македонија 1944-1991

Во организација на Центарот за човекови права и разрешување конфликти и со поддршка на Универзитетот Колумбија од Њујорк, група историчари од Институтот за национална историја и од Институтот за духовно и културно наследство на Албанците, под раководство на проф. д-р Ирена Стефоска и проф. д-р Виолета Петроска-Бешка, подготвија: курикулум за темата“Македонија како република во социјалистичка […]

Од етнички до граѓански национализам преку основното образование

Центарот за човекови права и разрешување конфликти (CHRCR) денес ги презентираше резултатите од студијата во рамки на проектот Од етнички до граѓански национализам преку основното образование што беше реализиран со финансиска поддршка од Цивика мобилитас. За да ја симнете студијата кликнете тука